Aleksandar II Karađorđević

Aleksandar II Karađorđević (London, 17. jul 1945) starešina je Kraljevske porodice Srbije i bivši jugoslovenskiprestolonaslednik. Sin je jedinac poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II i kraljice Aleksandre.Njegov otac Petar II u vreme njegovog rođenja je bio kralj Jugoslavije, ali je on svoja vladarska ovlašćenja pod pritiskom britanskog premijera Vinstona Čerčilapreneo na Namesništvo, formirano 20. januara 1945. godine, a monarhija je krajem iste godine od strane komunističke vlasti ukinuta. Od rođenja pa do ukidanja monarhije princ Aleksandar je bio prestolonaslednik Jugoslavije a nakon ukidanja je pretendent. Od 2001. godine živi sa svojom suprugom u Kraljevskom dvoru u Beogradu.

Poreklo Aleksandra je vladarsko i sa očeve i sa majčine strane, ime je dobio po dedi, jugoslovenskom kralju Aleksandru I Karađorđeviću, a isto tako se zvao i njegov deda po majci, grčki kralj Aleksandar. Baba po ocu mu je bila kraljica Marija Karađorđević, rumunska princeza, ćerka rumunskog kralja Ferdinanda i kraljice Marije koja je bila britanska princeza. Direktan je potomak kraljice Viktorije.

Krštenje Aleksandra izvršio je u Vestminsterskoj opatiji patrijarh Gavrilo, a kumovi su bili britanski kralj Džordž VI i njegova ćerka, tadašnja princeza Elizabeta.

Odlukom Vlade SR Jugoslavije, 2001. godine, porodici Aleksandra Karađorđevića je ustupljen na korišćenje dvorski kompleks na Dedinju u Beogradu, u kojem i danas žive. Dolaskom u Srbiju, princ Aleksandar je preuzeo ulogu starešine porodice Karađorđević, što je izazvalo protivljenje jednog dela porodice. Takođe je bio u sukobu sa princezom Jelisavetom, ćerkom kneza Pavla zbog spora oko polaganja prava na Beli dvor, ali su sa sahranom Kneza Pavla u Oplencu, Aleksandar II i Jelisaveta pomirili.

Aleksandar venčao se 1972. godine u Viljamanrike de la Kondesa (Villamanrique de la Condesa) (Španija) princezom Marijom da Glorijom od Orleana i Bragance (rođakom u prvom kolenu bivšeg španskog kralja Huana Karlosa I), iz brazilskog Carskog doma. U tom braku rođena su tri sina:

  • najstariji – princ Petar – rođen 1980. godine u Čikagu, u državi Ilinois, SAD,
  • i blizanci – prinčevi Filip i Aleksandar – 1982. godine u Ferfaksu, u državi Virdžinija.

Ovaj brak je okončan 1983. godine. Drugi brak je sklopio 1985. godine u Londonu sa Katarinom Batis iz Atine. Kum na venčanju bio im je grčki kralj Konstantin II.

 

IMG_4698.JPG

-via wikipedia

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s